Chrois gik til bunds med Danitech A/S

Kabler på havbunden

En helt unik gravemaskine har set dagens lys. Maskinen skal grave kabler ned i en meters dybde på havbunden og har klaret sine første 12 kilometer mellem Sjælland og Fyn.

Af Flemming Thyssen ft@jernindustri.dk

Alle, der arbejder indenfor branchen, ved, hvor svært det er at få maskiner, motorer og hydraulik til at arbejde under havets overflade. Det aggressive saltvand, trykket under havoverfladen, vandet der vil trænge ind alle steder, betyder, at der skal helt unikke konstruktioner og opbygninger til, for at en maskine kan klare så ekstreme forhold.

Men Chrois i Ulfborg tog mod udfordringen om at opbygge en maskine, der kunne grave kabler en meter ned i havbunden.

– De fleste steder på havbunden er det ikke specielt hårdt at grave, der spuler man blot sandet væk under højt tryk og lægger kablet i den spulede rende, fortæller direktør Erling Chrois.

– Men det kan ikke lade sig gøre alle steder. For eksempel mellem Sjælland og Fyn, hvor vi har gravet nu, består havbunden først af 30 centimeter løst materiale, inden vi rammer ned i kridt, som vi altså skulle grave i.

Da Chrois fik tildelt opgaven, skulle underleverandører spørges, om de mente, de kunne magte deres del af opgaven. Der var mange, der syntes, det var et spændende projekt, men som var lidt bange for at sige ja.

Et nej blev til et ja

Blandt andet Danitech A/S fra Haderslev, som har været med under hele processen lige fra konstruktion til opbygning af maskinen.

– I første omgang sagde vi fra efter at have diskuteret projektet i huset, fortæller montør Nis Pedersen, der har været med til at opbygge maskinen.

– Men vi blev bedt om at overveje en gang til og sagde herefter ja. Og med det resultat vi er kommet ud med, er vi rigtig glade for, at vi sagde ja. Med de udfordringer, som vi har været ude for, har vi lært meget, som man ikke kan lære andre steder.

Danitech har beregnet og leveret alt vedrørende hydrauliksystemet, transmission herunder planet gear til hjultrækkene og planet gear til gravehjulet.

– Det har været en stor udfordring at få det hele beregnet og finde ud af, hvilke typer komponenter der kunne holde til de ekstreme forhold på havbunden. Ligesom der også skal være trykudligning på alle hydraulikkamrene, da maskinen er konstrueret til at kunne grave ned til 100 meters dybde og dermed under tryk, forklarer Nis Pedersen.

– Jeg vil sige, at forholdene, som denne maskine skal arbejde under, er mindst ti gange så ekstreme, som hvis arbejdet foregik på landjorden.

Smidt i Aarhus Havn

På selve maskinen er der fem hjul i hver side, der trækker maskinen fremad.

– Men på grund af den løse havbund er dette ikke nok, vi bliver nødt til at have et spil i, for at være sikker på at kunne trække maskinen fremad, forklarer Erling Chrois.

– Selve gravehjulet er lavet af skovle fra almindelige gravemaskiner og kan grave ned i en meters dybde fra havbunden.

– Maskinen er forbundet med kabler, der fører op til et skib, hvorfra hele operationen styres. I kablet går der signaler og el ned til maskinen, og den er hele navlestrengen til maskinen.

– Første gang maskinen skulle i vandet var ved Aarhus havn. Maskinen skulle stå på havbunden natten over for at se, om den var tæt. Det var en lang og frygtelig nat, hvor jeg ikke fik sovet ret meget. Men heldigvis startede maskinen med det samme næste morgen, og dermed var den godkendt af kunden.

– Det var mærkeligt første gang, den gravede under vandet. Man kan absolut intet se, fordi der bliver hvirvlet så meget op fra havbunden. Men i stedet havde vi dykkere med ud, der kunne svømme ned og tjekke de forskellige ting, som vi bad dem om.

– Det har været et enormt projekt, hvor der absolut ikke har været nogen facitliste. Men har man de rigtige samarbejdspartnere, kan det altså lykkes, siger Erling Chrois.

– Efter at maskinen har gravet sine første kilometer kabler ned, har vi haft den oppe til gennemsyn, men der er faktisk forbavsende lidt, der skal renoveres, inden den er klar igen.

Der var lige skovlhjulet og et af hjulophængene, der skulle renoveres lidt. Derefter gravede maskinen igen.

 

Kontakt Erling Chrois

Kontakt os i dag og lad os tage en uforpligtende snak om vores muligheder for at hjælpe.

chrois@chrois.eu

Specialudstyr til din branche

Chrois Rail udvikler og producerer specialmaskiner og udstyr til jernbaner, industri, entreprenører og landbrug over hele verden. 

Du har behovet, vi udvikler, producerer og leverer løsninger, som dækker dine behov og lever op til alle krav fra respektive myndigheder.

Kontakt os

Om os

Chrois Rail udvikler og producerer specialudstyr og maskiner til jernbaner, entreprenører og landbrug over hele verden. Vi producerer også specialmaskiner til industrien. Ingen opgaver er for store – og ingen er for små. Vi udvikler i tæt samarbejde med dig som kunde.

Kontakt

Chrois Rail
Industriarealet 71
DK 6990 Ulfborg
CVR 37545635